Gedragsbeinvloeding pilot Progress Energy Services
Sinds deze zomer voert Progress Energy Services een pilot uit op het gebied van energiebesparing langs drie assen:
- energie infrastructuur
- monitoring en bijsturing
- gedragsbeinvloeding van bewoners
Het bedrijfspand uit 1960 bevindt zich in hartje Amsterdam, aan het Kleine-Gartmanplantsoen, wat aan het Leidseplein grenst. Het gaat om een bedrijfsverzamelpand van 7 verdiepingen plus een begane grond van ca 1.500 m2, waar circa 13 bedrijven gevestigd zijn. De gebruikers zijn relatief jong: tussen de 25 en de 45 jaar. De eigenaar / beheerder onderschrijft de duurzaamheidsdoelstelling en werkt graag mee aan de pilot.
Stap 1: energie infrastructuur
Ter voorbereiding op het monitoren & bijsturen en de gedragsbeinvloeding van de gebruikers van het pand is eerst een inventarisatie gemaakt van de aanwezige technische infrastructuur. Dit leverde direct al inzichten op ten aanzien van de settings van het gebouw.
Stap 2: monitoring en bijsturing
Er is een Eniscope monitoring unit van British Energy Saving Technology in het gebouw geïnstalleerd, die het energieverbruik per verdieping nauwkeurig bijhoudt. Installatie was ca 15 minuten werk, een kwestie van bevestigen, clips aanbrengen op de leidingen per verdieping en een sim-kaart activeren. Iedere dag werd een rapportagemail verstuurd waardoor betrokkenen precies konden zien welke verdieping welk verbruik vertoonde. Hierdoor ontstond snel een beeld van het verbruik en de fluctuaties per dag. Een andere meter meette de temperatuur in de gangen. Duidelijk kwam naar voren dat de zgn. baseload van het gebrouw te hoog was. De baseload is het verbruik wanneer het gebouw niet in gebruik is, een soort ‘hartslag in rust’. Door het aanpassen van settings verwachten we deze baseload naar beneden te krijgen.
Stap 3: gedragsbeinvloeding
Misschien wel de spannendste stap gaat over gedragsbeinvloeding van bewoners. Immers: ‘nobody likes change except a wet baby’. We hebben de volgende stappen doorlopen om de bewoners energiebewuster te maken, en om ze te ‘nudgen’ in de richting van energiebesparend gedrag (voor een uitleg van nudging: volg deze link):
- mail van de eigenaar / beheerder
- nulmeting comfort en energiebesparing
- kick off meeting
- nudging in het gebouw: ’take the stairs’, ‘last person out checklist’ en een vriendelijke nudge bij alle lichtknopjes.
De eerste resultaten zijn nog niet exact aan te geven. Het effect van gedragsbeinvloeding is tamelijk lastig meetbaar. Kwalitatief onderzoek geeft aan dat mensen meer de trap hebben genomen dan gebruikelijk. Verder is binnen een aantal bedrijven in het pand gesproken over mogelijkheden om energie te besparen. Alhoewel ook is gebleken dat huurders uit bv Oost Europa nog wel anders naar het onderwerp kijken. Andere learning is dat om effect te meten het belangrijk is om de metingen binnen hetzelfde seizoen te laten plaatsvinden. Ook moet het onderwerp regelmatige follow-up krijgen om te voorkomen dat het verzandt.